RacketJunkie

VideoKanaal
VideoKanaal
Ga naar de inhoud
Meten = Weten


Je hebt hard getraind en het blijkt uit trainingspotjes en wedstrijden da je techniek en strategie is verbeterd, Maar je zou ook wel eens willen weten wat je fysieke gesteldheid heeft gedaan na al die training. Tegenwoordig zijn daar allerlei electronische hulpmiddelen voor. Merken als Polar, FitBit, Nike enz.. waarmee je redelijk nauwkerig o.a. je hartslag en herstel kan meten. Dat geeft een aardige indruk. Maar naast dit soort controlemiddelen zijn er ook nog de "oldschool" fitness testen;. bijv. de Shuttlerun en de Illinois test. Beide geven ook een goede indicatie van je conditionele gesteldheid.
Shuttle Run test:
Ook bekend als piepjes- of PACER-test (Progressiv Aerobic Muscular Run). Deze test meet je conditionele gesteldheid en is een zogenaamde maximaal test.  Zonder voorafgaande warming-up loop je steeds sneller heen en weer tussen 2 lijnen over een afstand van 20 meter. Bij elke piep (die ook steeds sneller volgt) moet je zorgen dat je de lijn bereikt hebt en loop je na pivoteren (niet stilstaan en wachten dus!) terug in tegengestelde richting. Na elke minuut wordt een volgende trap bereikt. Duur van de test is 10 tot 20 minuten. Trap 1 = 13 sec / maximale trap 21 = 21m13s

UITSTEKEND
ZEER GOED
GOED
GEMIDDELD
MATIG
SLECHT
MANNEN
> 1311 - 13 10 - 11 7 - 106 - 7< 6
VROUWEN
> 1210 - 12 9 - 10 6 - 95 - 6< 5
Uitleg Shuttle Run
Shuttle Run - De test (met muziek)
Illinois test:
Dit is een fitness test die de algemene dynamische behendigheid test. Met name het vermogen van iemand om in verschillende richtingen en hoeken te starten en sprinten. Zorg ervoor dat je voorafgaand de test een goede warming-up uitvoert.
De test vindt plaats op een parcours van 10 bij 5 meter. Duur van de test is minder dan 1 minuut.
Let op! Bij de start lig je plat op je buik en armen naast je schouders. In het middelste deel geen slalom lopen, maar zijdelingse aansluitpassen gebruiken! Valt er een pilon om, dan is de uitslag ongeldig.
Aansluitpas
Sprongsgewijs in zijwaartse richting bewegen. De voeten tikken elkaar aan, het lijkt of de achterste voet de voorste wegkaatst. Actief met de armen voorlangs meezwaaien.


UITSTEKEND
GOED
GEMIDDELD
MATIG
SLECHT
MANNEN
 < 15,2 sec 15,2 - 16,1 sec 16,2 - 18,1 sec 18,2 - 19,3 sec  > 19,3 sec
VROUWEN
 < 17 sec. 17,0 - 17,9 sec 18,0 - 21,7 sec 21,8 - 23,0 sec  > 23,0 sec
Parcours en route
Ietwat foute uitvoering door in het middengedeelte slalom ipv aansluitpassen te gebruiken
Beter voorbeeld door iets meer toepassen van aansluitpassen in het middengedeelte
Laatste wijziging:
29-6-2024
Terug naar de inhoud